Hribski urh je majhna vrsta dvoživke, dolga do 5 cm, prepoznavna po rumeno-črnem vzorcu na trebušni strani in hrapavi, rjavkasto-olivni hrbtni koži. Naseljuje mozaično krajino s travišči, mejicami, grmišči in gozdnimi robovi ter območja z zadostno gostoto plitvih vodnih teles. Za razmnoževanje uporablja predvsem občasne, plitve vode z revno vegetacijo, kot so mlake, kolesnice in jarki, pogosto tudi umetne vodne habitate brez rib. Parjenje poteka od aprila do avgusta, navadno po obilnejših padavinah; samci privabljajo samice z značilnim melodičnim oglašanjem, mrest pa samice odlagajo v plitvi vodi na rastline ali druge strukture.

Vrsta potrebuje prostorsko povezanost mrestišč, poletnih prebivališč in prezimovališč, ki se navadno nahajajo v radiju le nekaj 100 m od vode. Prezimuje v gozdovih, grmiščih in pod odmrlim lesom, aktivna pa je predvsem podnevi. Hribski urh je občutljiv na spremembe vodnega režima, izsuševanje, zasipavanje in onesnaževanje mlak ter izgubo kopenskega habitata zaradi urbanizacije in intenzifikacije kmetijstva. Ohranjanje mreže plitvih, ribam nedostopnih vodnih teles v prepletu z naravnimi kopenskimi strukturami je ključno za dolgoročno ohranitev vrste.

Fotografija: J. Laganis