Nižinski urh je majhna, do 5 cm velika dvoživka, s sploščenim telesom in značilno bradavičasto kožo. Hrbtna stran je temno olivne do rjave barve s temnejšim vzorcem, trebuh pa črn z oranžno-rdečimi lisami, ki se v dimeljni regiji in na stegnih ne stikajo. Konice prstov so temne, zenica ima srčasto obliko. Vrsta naseljuje odprta, dobro osončena nižinska poplavna območja do 300 m n. v., predvsem poplavne travnike, nižinske poplavne gozdove in loke.
Razmnožuje se od aprila do avgusta v večjih stalnih vodnih telesih, kot so mrtvice, ribniki in gramoznice z bogato podvodno vegetacijo in brez rib. Samci se v času parjenja značilno oglašajo z »ukanjem«, samice pa odlagajo mrest v več vrvicah po do 30 jajc, skupno več kot 300 na sezono. Vrsta se zadržuje predvsem v vodi, kjer preživi večino toplega dela leta, prezimuje pa na kopnem, pod odmrlim lesom ali v tleh. Aktivna je podnevi in ponoči, pozno poleti predvsem v mraku. Glavne grožnje so izguba in degradacija habitatov zaradi izsuševanja, zasipavanja mokrišč, onesnaževanja ter intenzifikacije kmetijstva.
Fotografija: A. Koren






