Priba (Vanellus vanellus) je srednje velika močvirska ptica, prepoznavna po črno‑beli kontrastni obarvanosti, kovinsko zelenkastem lesku na zgornji strani telesa ter značilnem čopu na glavi. Med letom je opazna po širokih, zaobljenih perutih in nekoliko negotovem, »metuljastem« letu. Priba gnezdi na tleh, najraje na odprtih, vlažnih travnikih, močvirnih ravnicah, nižinskih pašnikih in celo na njivah, kjer v skromno kotanjico odlaga jajca. Prehranjuje se z žuželkami, pajki in drugimi nevretenčarji, ki jih pobira na mokrih tleh in plitvinah.
Vrsta je v zadnjih desetletjih v Evropi, pa tudi v Sloveniji, močno upadla predvsem zaradi izgube vlažnih travnikov, prezgodnjih in preveč intenzivnih košenj, osuševanja zemljišč ter splošne intenzifikacije kmetijstva. Na območjih, kot sta Mura in Drava, so ključne grožnje izsuševanje poplavnih ravnic, izginjanje vlažnih travišč, intenzifikacija kmetijstva, ki onemogoča ohranjanje primernih gnezditvenih habitatov. Motnje v gnezditveni sezoni (košnja, rekreacija), plenjenje ter zmanjševanje razpoložljive hrane dodatno poslabšujejo stanje populacije. Ohranjanje in obnova vlažnih, pozno košenih travnikov ter zagotavljanje poplavne dinamike sta zato bistvena za dolgoročno preživetje pribe v tem prostoru.
Fotografija: Alen Ploj






